CD-skivorna duggar tätt med Östgötabandet Trailerpark Idlers. Det här är bandets åttonde utgåva sedan debuten 2006. Jag har recenserat några av de tidigare skivorna och bandet har fått positiva omdömen. Samma gäller för denna, som jag tycker är den bästa/jämnaste. Som vanligt så är det Morgan Hellman som har skrivit det mesta av materialet, hustrun Lisa har skrivit någon låt och en låt tillsammans med Morgan.

CD’n inleds med en lite snabbare låt ”Honey, Open Up Your Door”. Den följs av en låt i stilla valstakt ”Shotgun Waltz”, en topplåt där Miss LisaLee är leadsinger och jag njuter av hennes fantastiska röst. Så ökar tempot igen i ”Thank You Lord For This Heart Of Stone” där Morgan är leadsinger. Ett av skivans bästa spår tycker jag är balladen i stilla valstakt ”Opium Den”, hit hör också ”The House In The Valley” som också den är en lugn fin ballad. Den följs av en lite snabbare låt ”The Look In Your Eyes”. Ännu ett toppspår är ”Born In December” även den går i lugn takt. Morgan höjer tempot lite i ”What I Leave Behind”. Efter denna kommer en lite lugnare låt ”Ride”. Vi bjuds på en annorlunda version av ”Smoke Along The Tracks” nu i högt bluegrasstempo. I ”It’s That Old Story” sänks tempot något för att sedan öka igen i slutspåret ”Over In The Glory Land”.

En CD med bra variation mellan snabba och lugna låtar. Inte strikt country utan lite mer irländskt influerat. Bandet är produktiva och en ny CD lär redan vara på gång och den ser jag fram emot.

Lars Thell

SCC-NYTT #3 - 2010 
Jonas Öhman har ordet!

Det borde inte gå att ge ut nya kvalitetsplattor i Trailerpark Idlers takt, men det bryr dom sig inte om utan fortsätter i rasande tempo. ”Death, Jail or Hillbilly Music” är bandets åttonde album totalt, nummer två i år, och deras hittills bästa. Den lilla antydan till hastverk som kunde skina igenom förut är borta. Nu känns det mest gammalt och välgjort. Gammalt som i Carter Family, Roy Acuff och Hank Williams alltså. Inte som i trött, blasé och tråkig. Bästa spår är den inledande egna kompositionen ”Honey, Open Up Your Door” och avslutande gospelstandarden ”Over In The Glory Land”

Jonas Öhman
Kountry Korral - Nummer 3 - 2010


TRAILERPARK IDLERS
”Death, Jail or Hillbilly Music”

Morgan Hellman som skriver det mesta av gruppens repertoar har verkligen sinne för dramatiska låtar. Dessutom har gänget uppfunnit ett helt eget sound, jag har då aldrig hört ett Amerikanskt band som låter som Trailerpark Idlers. De står på egna ben. När låtarna är skrivna går gänget till studion och sätter låtarna på en eftermiddag/kväll vilket uppenbarligen ger mycket känsla i framförandet.

Medlemmarna är Morgan på sång, gitarr, banjo och dulcimer, Miss LisaLee på sång, gitarr banjo och autoharp, Jerker Andersson på mandolin, dragspel och sång samt Ben Dee Salmenranta på bas, gitarr och sång. Klart ovanligt med med dragspel i Amerikansk hillbillymusik, så bara här har vi ett udda inslag. Ja, Amerikansk hillbilly a la Roy Acuff finns det nog spår av men för det mesta lever gruppens musik ett eget liv och det är väl det som fascinerar, här finns hillbilly, western, gospel och annat trevligt i en högst egen blandning. Då dessutom Miss LisaLee har en röst som skapad för blandningen går det bara att kapitulera.

Den här gången (deras 8:e album på några år!) kändes ”Shotgun Waltz (verklig händelse från Hellmans barndom), ”The House In The Valley”, ”Ride” och ”It's That Old Story” som de bästa spåren.


LARS KJELLBERG
Kountry Korral Nummer 3 - 2010

 

Så var det dags för lite nytt från Trailerpark Idlers. Jag har väl aldrig tidigare fått ett så utförligt och roligt bakgrundsmaterial till hur en låt kan komma till, som i den medföljande presentationen till skivan. Där berättas om Morgan Hellmans barndomsgrannar i 70-årsåldern. I korta ordalag kan återges att grannarnas föräldrar varit prisbelönta för sin skötsel av gården på 30- och 40-talet, och barnen lovade att bevara gården intakt efter deras bortgång. De tog det så ordagrant att de varken lagade trasiga tegelpannor eller bytte fönster när det gick sönder. Och såväl gård som mark växte igen. När sedan skogsvaktaren kom med sitt arbetslag för att röja skog, åkte bössan fram. Det gav upphov till ”Shotgun waltz”, som även finns i annan tappning på Trailerparks första skiva. Vidare så uppges att även texterna till de övriga låtarna på cd:n bygger på verkliga händelser.

Annars känns soundet igen från tidigare Trailerpark-plattor; cajunstuket, som ofta återfinns mer eller mindre i ljudbilden hörs återigen tydligt i ”Smoke along the tracks”, MissLisaLees och Morgan Hellmans röster delar upp materialet sinsemellan, rytmen hålls igång utan trummor numera och instrumenteringen i övrigt känns igen från tidigare plattor. 

Trailerpark Idlers är alltid ett jämnt och säkert kort, och införskaffar du Death, Jail Or Hillbilly Music så lär du knappast bli besviken den här gången heller.

Georg Ryttman

COUNTRYWOOD

Trailerpark Idlers – Ett skämt eller något unikt?

Ja, ska jag vara helt ärlig så ställde jag mig den frågan för några år sedan, då första plattan från detta märkliga band dök upp. Idag, ett antal cd skivor senare så är svaret glasklart! Det är då inget skämt i alla fall.

Jag har alltid tyckt att det är svårt att recensera musik. Mitt ursprung kommer från denwhiskydränkta gyttjepölen nedanför scenen, jag är således inte musiker, utan konsument av musik mm. Och för mig är det viktigast att musiken berör mig på något sätt, inte att som en del musiker gör när de recenserar, kritiserar instrumenthantering, om det är falskt eller inte osv.. Det finns mycket att ha överinseende med när hjärtat lyssnar!! Nåja, det var lite kuriosa om mig!

Trailerpark Idlers släppe nyligen en cd som de kallar för ”Death, Jail or Hillybilly Music! (läs mer om Trailerpark Idlers här: http://www.countrykanalen.se/wp/2010/05/trailerpark-idlers-death-jail-or-hillybilly-music/ )

Detta är utan tvekan den klart bästa cd som bandet gett ut hittills. Den berör, den är äkta, den är helt enkelt grymt bra! Trailerpark Idlers är ett av de få svenska band som vågar behålla det äldre soundet, som vågar sticka ut riktigt ordentligt. Som vågar enligt bandet själva föra oväsen.. Men något oväsen är det inte alls.

Cd’n innehåller 12 spår av en blandad kompott lugna och snabba låtar. Miss Lisalee ska helt klart vara den som håller leadsången, uppbackad av lite kraftigare manliga röster. Miss Lisalee’s röst är helt enkelt underbar, henne ska jag krama om när jag får en chans. Den helt akustiska musiken känns enkel och billig, trots att den har det som behövs för att beröra dina känslor.

Ska jag nämna några spår, så är ”Shotgun Waltz, The House in the Valley, Over in the Glory land”som gav mig gåshud” några av favoritspåren. Till nästa gång skulle jag önska att det följde med texter till låtarna, så jag kan följa med bättre. Vuxna män har fallit i gråt av bandets låtar, och jag hoppas att Trailerpark Idlers ger sig på en countrygospel med massor av körer och stämsång nästa gång.

 Läs mer på bandets hemsida! http://www.trailerparkidlers.se/

Som kryddan på moset, så kommer Trailerpark Idlers att kunna beskådas på Lida Countryfestival som går av stapeln inom kort.. Missa inte det!

Dr. BullPer 
COUNTRYKANALEN